Suio-ryu iaikenpo

Suio-ryu iaikenpo on japanilainen samurai-kaudella syntynyt traditio. Se sisältää mm. erilaisia aseellisia tekniikoita kuten iaijutsu, jojutsu (sauvatekniikat), kenpo (kenjutsu, miekkatekniikat), naginatajutsu (petruskatekniikat), heiho (taktiikkaa) sekä kulttuuritietoa. Yhteensä tyyli sisältää n. 300 kataa (liikesarjaa).

Keskitymme harjoittelussa pääasiassa iaijutsuun Herttoniemen dojolla. Paritekniikat tapahtuvat yhteistyössä muutaman muun seuran kanssa (mm Budoviikingit, Gu Do Ken Kai, Kaigara ja Tallinn Iaidoklubi). Aikidoharjoittelija voi syventää budoharjoitteluaan aloittamalla Suio-ryun, jos opettaja hyväksyy hänet siihen oppilaaksi.

Lajin historiasta

Laji on traditio joka on siirtynyt samurai aikana sukupolvelta toiselle. Suio-ryu iaikenpon nykyinen päämies Yoshimitsu Kagehiro Katsuse-sensei, on järjestyksessä 15. päämies lajissa. Mima Yoichizaemon Kagenobu (1577-1665) perusti tyylin Sengoku-kauden lopulla. Yoichizaemon oli meditoimassa eräässä temppelissä, kun hän sai vision lokeista: miten lokit lentävät (liitävät) meren yllä ilman tietoisesti tehtyä työtä, ilman tietoista ajatusta. Hän ryntäsi ulos bokuton kanssa ja tajusi voivansa käyttää myös sitä ilman tietoista ajatusta – kuten lokkien leijailu meren yllä. Tästä tuli koululle nimi, vesilokin tyyli (suio = vesilokki). Lajissa ei kilpailla, koska se olisi liian vaarallista. Tekniikat tähtäävät todelliseen taisteluun ja niitä ei voi sovittaa kilpailemiseen.

Tämän päivän tilanne

Suio-ryun nykyinen päämies on Katsuse Yoshimitsu Kagehiro (iaido kyoshi 7. dan, kendo kyoshi 7. dan, jodo renshi 6. dan), 15. soke Suio ryussa ja 12. soke Masaki ryu Fukuhara-ha kusarigamassa. Hänen poikansa Katsuse Fumitaka (iaido kyoshi 8. dan, kendo 4. dan) on jo nimetty tyylisuunnan seuraavaksi sokeksi.

Suio-ryu iaikenpo on kahden Japanin arvostetuimman koryu yhdistyksen jäsen (Nihon Kobudo Kyokai ja Nihon Kobudo Shinkokai) ja esiintyy näiden järjestämissä näytöksissä Japanissa vuosittain.

Tyyli on levinnyt mm Yhdysvaltoihin, Brasiliaan, Ranskaan, Espanjaan, Portugaliin, Tahitille, Kiinaan (Hong Kong), Puolaan, Suomeen ja Viroon.

Japanin ulkopuolella viralliset shibut eli haaraosastot ovat (tilanne heinäkuu 2017) Ranskan shibu, USA shibu, Brasilian shibu, Suomen shibu (jonka sisällä on toistaiseksi myös Portugalin harjoitteluryhmä), Tahitin shibu Espanjan shibu, Puolan shibu, Viron shibu ja Hong Kongin shibu. Kukin shibu on suoraan soken alainen.

Arvoasteista

Suio-ryussa käytetään vanhoja, perinteisiä arvoasteita modernien kyu- ja danarvojen sijasta. Arvot ovat alhaalta ylöspäin lukien shoden, chuden, shomokuroku, chumokuroku, daimokuroku, shomenkyo ja menkyokaiden. Vain lajin soke voi myöntää ko. arvot sekä opetusoikeudet.

Tällä hetkellä (tilanne heinäkuu 2016) soke on myöntänyt Suomeen arvoja seuraavasti: 4 kpl shomokuroku, 2 kpl chuden ja 14 kpl shoden.

Laji Suomessa

Suomeen laji saapui joulukuussa 2006. Katsuse-sensei (15. soke) vieraili Suomessa ensimmäisen kerran 2013 ja tämän vierailun yhteydessä perusti lajin Suomen shibun eli Suio-ryun Suomen haaraosaston. Näin asemamme virallistettin koulun viralliseksi haaraosastoksi, joka on suoraan soken alainen.

Japanilaisen traditionaalisen koulukunnan perinteen mukaan Suio-ryun oppeja opetetaan ainoastaan tyylisuunnan jäsenille. Suomessa on mahdollista harjoitella aluksi muutamia perustekniikkasarjoja ennen varsinaista liittymistä koulukuntaan. On myös mahdollista alkuun keskittyä vain iaijutsun harjoitteluun ja aloittaa muiden asetekniikkasarjojen harjoittelu vasta myöhemmin.

Tradition mukaan myös lajin opettaminen ja esittäminen on luvanvaraista. Opetusoikeudet myöntää kulloinenkin tradition päämies, tällä hetkellä Katsuse-sensei (15. soke) ja Euroopassa on vain muutamalla henkilöllä tämä oikeus. Seuramme pääopettaja Jukka Helminen on yksi näistä. Hän on myös soken suora oppilas, yksi Suio-ryu iaikenpon Suomen shibun vastuuhenkilöistä ja ainut henkilö pääkaupunkiseudulla jolla on lajin opetus- ja esitysoikeus.

Mainokset